Medard Bollingier
11
STAD IEPER
Sf Jozefs Vrije Beroepsschool
Vakschool voor Jongelingen
Aannemer - Metser
Veranderingswerken Herstellingen
Nieuwwerken Vloeren Faiencen.
Beste Verzorging.
S3, K.lfvwrt, 63 ,EPER(2T6l)
Voor de Keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Hoe maken we plooien
Iets over sproeten.
Wijziging nopens herbevoorrading
textielproducten
Uitgifte van nieuwe postzegels
HET YPERSCHE 22 - S -1941
Vciledige uitslagen voor het schooljaar 194#-1941
0
AFDEELING SNIT EN CONFECTIE:
1° Studiejaar
Met onderscheidingBreyne Roger, Wervik; Andries
Roger, leper; Aerts Joseph. Komen; Vandermeersch Ge-
rard, leper; Lecointre André, leper; Heyte Maurits,
leper; Vanoverschelde Georges, leper.
Met voldoening; Haubert Paul, Neer-Waasten; For-
rier André, leper.
8" Studiejaar
Eeremetaal en diploma met onderscheidingNey-
rinck Germain, leper.
Diploma met onderscheiding: Vandewynkele Michel,
Wervik; Bouwen Antoon. Zillebeke; Logier Roger,
leper; Boxoen Teofiel, Vlamertinge.
AFDEELING HOUTBEWERKERS
1® Studiejaar
Groote onderscheidingVeniere Valere, Proven; Hou-
tekeete Achiel, Boesinge; Rossey Roger, Krombeke.
OnderscheidingKindt Georges, Kortemark; Becuwe
Michel, Boesinge; Soetens Lucien, leper.
Met voldoeningBorry Leopold, Reningelst; Servaes
Ghislain, leper; Ryckaert Jan, Poperinge.
VolgenDehuysser Gerard, Vlamertinge; Claeys
Arthur, leper; Priem Raymond, leper; Fieuw André,
Wytschate; Debailleul Romain, Waasten.
2® Studiejaar
Met groote onderscheidingD'Hondt André, Clytte-
Reri-Jigelst; Regheere Maurits, KrombekeWarnez
Frans, Langemark.
Met onderscheiding: Mahieu.Leon, leper; Petyt Gas
ton, Langemark; Rosselle Joseph, leper.
Met voldoening Nuytten Jeiome, leper; Ficuw Jules,
Poelcapelle; Bruynsteen Roger. Boesinge; Bosmans Mi
chel, Poelcapelle; Bauw Michel, Westouter.
3e Studiejaar
Eeremetaal en diploma met onderscheidingBryon
Leon. Hollebeke.
Diploma met onderscheidingVanbrussel Gerard,
Poelcapelle; Carpentier Roger, Boesinge.
Diploma met voldoeningVandepitte René, Boesinge;
Verlaillie Leon, Langemark; Duhayon Marcel, Ploeg-
sfeert.
AFDEELING METAALBEWERKERS
ll' Studiejaar
Met groote onderscheidingWerrebrouck Gilbert,
leper; Platteau Remi, Voormezeele; Corneillie Daniel,
leper; De Rynck Jules. Poperinge; Deruyter Maurits,
leper; Clarys Gerard, Boesinge; Vandevoorde Henri,
Woesten; Duhayon André, Dranouter;' Knockaert Fe
lix, leper; Lelong André. Voormezeele.
Met onderscheidingVandevoorde André, Kemmel;
Props Roger, Stavele; Van Eeckhoutte Lucien, Westou
ter; Dewilde Michel, Nieuwkerke; Deleu André, Wer
vik; Riem Henri, leper; Jonckheere Lucien. Clytte-
Reningelst; Burggraeve Gerard, leper; Vandecapelle
Maurits, Kortemark; Slosse André, Zonnebeke; Deseine
Paul. Zonnebeke; Goudeseune André, Merckem; Ferrest
Roger, leper.
Met voldoeningLesage Paul. Zonnebeke; Lozie Ro
ger, leper; Vanacker Raoul, Diksmuide; Dewippe Mau
rits, Proven; Sergier Michel, Poperinge; Notredame
Norbert, Houthem; Decrock Roger, Boesinge; Luca Gus-
taaf, leper; Vanderghote Antoon, leper; Devos Victor,
Kemmel; Debrouwer Daniel, leper; Rose Willy, Kem
mel; Goethals Henri, leper; Lejeune Jules, Brielen
Rouse Gilbert, leper; Verminck André, leper; Beele
André, leper.
Volgen: Tankrey Roger, leper; Sergier Raphael, Po
peringe.
2® Studiejaar
Met groote onderscheiding: Boudry André, Lange
mark; Devos Roger, Zonnebeke; Decroix Marcel, Zon
nebeke; Bamelis Georges, Woesten; Vankemmel Roger,
Poperinge; Vanhee Gaston, leper; Lebbe Gerard, Pope
ringe; Philippe Leon, Dikkebusch; Vanderriest Gaston,
Merckem.
Met onderscheiding: Corneillie Gaston, leper: Ver-
stichele Marcel. Komen; Alleweireld Roger, Poperinge;
De cock Roger, Nieuwkerke; Taffin Roger, Poperinge;
Smaegghe Michel. Pollinchove; Lerminez Roger, Lan
gemark; Vanacker Roger, Wytschate; Molderez Rene,
Vlamertinge; Bruynooghe Georges, Meesen; Vanlerber-
ghe Camiel, Zonnebeke; Maltait Robert, Zillebeke.
Met voldoeningHouwen Jozef, Reningelst; Billiau
-Jules, Vlamertinge; Vandekerckhove Willy, leper; Plat
teau Maurits, Voormezeele; Terryn Roger, Komen
Depraetere Albert, Zonnebeke; Lecourt Albert. Ploeg-
steert; Timperman Roger, Boesinge; Deweerdt Herman,
Loker: Benaut Germain, Pollinchove; Debeuf Omer,
Wytschate; Ghesquiere Emmanuel, Ploegsteert.
VolgenDutoit André, Bikschote; Carrein Urbain,
leper; Rousseeuw André. leper; Fiey Gerard, Clytte-
Reningelst Vandenbosch Raymond, Beveren-Yzer
Roets Jan, Boesinge.
3® Studiejaar
Eeremetaal en diploma met groote onderscheiding
Déhaene Lucien, Poperinge.
Diploma met groote onderscheidingVermeulen An
dré, Westouter.
Diploma met onderscheidingHoet Valere, Komen
Boscart Joseph, Zantvoorde; Raekelboom Michel, Woes-
ten; Haerdeman André, Westouter; Vandeputte Mau-
rits, leper; Odul Raoul, Abeele-Watou; Bartier Remi,
Vlamertinge; Plantefeve Arsène, Komen; Hof Jacques,
Diploma met voldoening: Indevuyst Marcel, Elver-
dinge; Dassonneville Raphael. leper; Masschelem Ro
ger. Geluvelt; Lemahieu Charles, Zonnebeke Aernout
Louis, Houthem; Hoste Basiel, Zantvoorde; Bostoen
Roger. Bikschote; Delou Norbert, Nieuwkerke.
VerblijfsgetuigschriftDeback Robert, Oostvleteren,
Dujardin Albert, Houthem.
In elk studiejaar der drie afdeelingen zijn er 1 -
lingen die niet worden vermeld omdat ze aan
wedstrijden geen deel hebben genomen.
Inschrijving van nieuwe leerlingen, s Zondags
10 tot 12 uur en van 2 tot 4 uur.
MUD*
ZondagRosbief, groene kool, aardappelen, gries
meelpudding.
MaandagGroenekoolsoep, groentenpannekoek, ha
vermoutpap.
DinsdagGarnalenragoüt, worteltjes, aardappelen.
WoensdagBruine boonensoep, aardappelen, toma-
tensla.
DonderdagStevige groentensoep, sla, aardappelen.
Vrijdag: Worteltjes, aardappelen, karnemelkpap.
ZaterdagSpinaziestamppot, aardappelen.
Frambozen in azijn. Benoodigheden2 i kg. fram
bozen, 1 kg. roode bessen, suiker, 1 liter azijn.
BereidingRis de bessen en ontdoe de frambozen
van hun kroontjes. Verwarm de bessen en laat het sap
zooveel mogelijk vrijkomen. Leg in een zeef een dun
nen doek en laat hierdoor de bessen uitlekken. Vul het
sap met afgekoelden gekookten azijn aan tot een hoe
veelheid van twee liters verkregen is. Doe de schoon
gemaakte frambozen in een kom en giet er den vruch-
tenazijn op. Laat vernachten op een koele plaats.
Meet dan de hoeveelheid sap en voeg er per liter
800 gr. suiker bij. Verwarm het sap. Laat echter niet
koken. Verwijder het schuim en vul er uitgekookte fles-
schen mede. Lak de flesschen dicht. Deze frambozen-
azijn kan gebruikt worden als limonade. Men rekent
2 eetlepels op een glas water.
Zoetzuur van komkommers. Benoodigheden8 of 9
rijpe komkommers, 1 liter inmaakazijn, 1/2 liter wa
ter, 1/2 kgr. suiker, een stukje pijpkaneel, 4 tot 5
kruidnagels.
BereidingDe komkommers worden in de lengte
doorgesneden en de beide helften nogeens in tweeën
gesfieden. Verwijder, door middel van een houten lepel
of van een roestvrij mes, het zaad en verdeel de kom
kommers in reepjes van 10 cm. Leg ze in een schotel,
strooi er wat zout op en laat ze tot den volgenden dag
op een koele plaats staan. Breng den volgenden dag den
azijn aan de kook en los er de suiker in op. Laat be
koelen. Leg dan de komkommers in een goed schoon-
gemaakten steenen pot, na ze eerst stuk voor stuk af
gedroogd te hebben. Schik de kruiden er tusschen en
giet er de azijnoplossing overheen, Sluit den pot af met
vochtig perkament of cellophaanpapier. Bewaar ze op
een koele plaats.
Spinazie in flesschen. Benoodigheden7 i kg. spi
nazie, groene flesschen met wijden hals, kurken, lak.
BereidingZoek dé spinazie uit en wasch ze zorg
vuldig en meermalen met telkens versch water. Laat
ze daarna goed uitlekken. Doe ze in een goed geëmail
leerde pan en laat ze zoo vlug mogelijk zonder water
aan de kook komen. Laat ze vervolgens op een zacht
vuurtje gaar koken. Schep ze dan in de uitgekookte of
uitgezwavelde flesschen. Stamp ze met een houten lepel
zoo vast mogelijk in de flesschen en giet er naar keus
wat kookvocht op. Vul de flesschen tot 2 vingers breed
onder den rand en sluit ze goed af met de uitgekookte
kurken. Lak ze goed dicht.
Melksaus. Benoodigheden4 eetlepels melkvellen,
15 gram boter, 2 knoflookpitjes, 1/2 liter water waarin
een bouillonblokje is opgelost, een stukje ui, 1 i eet
lepel maïzena.
BereidingLaat de boter smelten en laat ze bruin
braden. Voeg er de melkvellen, het zeer fijn gesnipper
de uitje en ook de heele knoflookpitjes bij. Laat het
mengsel roerende bruin worden. Giet er dan de bouil
lon bij. Breng de saus aan de kook en bind met maï
zena, die met een weinig melk tot een papje is aange
maakt. Verwijder de knoflookpitjes vóór het opdienen.
Daar plooien nog altijd in de mode blijven, is het
wel eens goed te weten hoe we ze op de juiste manier
moeten bewerken. Plooien zijn zeer schoon en ze laten
ons toe aan een kleedingstuk de noodige ruimte te ver-
leenen, zonder de taille te verzwaren.
Plooien kunnen recht of waaiervormig zijn. Zoo ze
recht zijn, bestaat er geen te groote moeilijkheid. Ze
volgen den draad der stof. Waaiervormig zijn ze moei
lijker. Deze gaan vanuit één punt, vanwaar ze uitstra
len als de plooien van een waaier.
Plooien van kleinen omvang worden ook uitgevoerd,
zooals een jabot, kegelvormige strooken, incrustaties.
Ook zware en weinig talrijke plooien. Heel fijne plooien
worden best met de machine afgewerkt. Deze zijn dan
regelmatiger en mooier.
Hoe berekent men nu* de hoeveelheid stof om deze te
plisseeren Voor een rok hoeft men de hoogte te reke
nen, na deze gezoomd te hebben, zoodat de zoom mede
in plooien gelegd wordt. Als breedte rekenen we drie
maal den heupenomtrek, (op het breedste gedeelte ge
meten), Deze maatregel geldt voor de rokken in recht
draad.
Voor waaiervormige rokken neemt men gewoonlijk,
voor de maat 44, een vierkant stuk stof van 1.10 m. zij
kant. Voor maat 40 volstaat een vierkant van 1 m.
Er is een groote verscheidenheid in de plooien. De
meest gebruikte plooien zijn de gewone platte. Deze
houden best stand. Ook de accordeon-plissees, die dus
rechtopstaan, houden goed.
Er bestaan dan nog platte plooien, die naar elkaar
toegelegd zijn, de ronde plooien en de holle plooien.
De stoffen zijn zeer verschillend om ze te laten
plooien. Zekere stoffen zijn er uiterst geschikt voor en
bewaren lang den vorm. Enkele d'ezer stoffen zijn ma-
rocain, crêpe, wollen linnen, zijden linnen, garen, ka
toenen stoffen. Er zijn er echter andere, zooals ratine,
jersey en fluweel, die heel moeilijk plisseeren.
Ln gedrukte stoffen vooral kan men alle soorten com
binaties vinden. Neemt men afwisselend platte en ge-
plisseerde banen, dan kan dat heel mooi staan. Heeft
men gestreepte stof, zoo kan men de eene kleur heele-
maal doen verdwijnen door ze binnenin de plooien te
leggen,
Zoo men zelf plooien legt en moet men stof sparen,
dan is het aan te raden ze niet te diep te leggen.
Heel dikwijls kunnen de sproeten aan een gezicht
een pikant uiterlijke geven. Ze kunnen een jong en
grappig uitzicht geven.
Om sproeten te verwijderen, kan er niet heel veel
gedaan worden. Het is daarom aan te raden, vooraleer
wenken na te volgen om de sproeten weg te krijgen,
eens voor den spiegel te gaan staan en deze eens goed
te bezien. Zijn ze niet te tegenstekelijk en schaden ze
het gezicht niet, laat ze dan gerust staan. Komt ge ech
ter, na een goede beoordeeling, tot het besluit dat ze
afschuwelijk zijn, wat dan gedaan
Men kan de sproeten voorkomen of ook de sproeten
doen verdwijnen.
Om ze te voorkomen, moet men erop letten dat de
zon geen te grooten invloed op het gezfcht heeft. Vroe
ger hielp de mode hierbij. Men droeg groote parasols,
groote zomerhoeden, enz. Nu echter kan men zich moei
lijk vertoonen met een parasol. Een groote zomerhoed!
kan echter nog in de mode zijn. Deze kan dienst doen
om ergens op een terras een tasje koffie of thee te drin
ken, maar, om aan sport te doen is dat niet al te prac-
tisch. Dan blijft er nog alleen over het gezicht in te
smeren, om de zonnestralen tegen te houden. Hiervoor
kan men Aesculine zalf gebruiken.
Om deze zalf te gebruiken, moet men zorgvuldig het
gezicht ermede insmeren, vooral op de plaatsen waar
de sproeten zich het meest vertoonen. Dat verschilt van
gezicht tot gezicht. Over deze zalf kan men de gewone
make-up geven.
Hoe doen we nu de sproeten verdwijnen Men moet
deze opbleeken. Zoo men een goed resultaat begeert,
dan moet men met nauwkeurigheid en voorzichtigheid
te werk gaan. Hiervoor bestaat een speciaal sproeten-
tinctuur. 's Morgens en 's avonds wordt er met deze
vloeistof op de sproeten gepenseeld. Nadien veegt men
de huid niet af, maar laat de vloeistof verdampen. Zo»
er vele sproeten zijn, zoodat bijna het geheel gezicht
bedekt is, dan behandelt men eerst het voorhoofd gedu
rende een paar dagen. Zoo het resultaat bevredigend
is, gaat men verder totdat het heele gezicht bewerkt is.
Er bestaan ook nog andere minder doeltreffende mid
deltjes, zooals bijvoorbeeld ze te bestrijken met karne
melk. Zoo men deze bewerking niet iederen dag kan
doen, dan is het nutteloos hieraan te beginnen.
Ook citroensap kan aangewend worden. Het werkt
sterker dan karnemelk. Laat het nooit langer dan een
uur op de huid zitten, vooral bij een droge huid. Ook
augurkensap kan dienst doen.
De bepalingen van artikel 4, 2°, van het besluit van
5 Mei 1941, worden vervangen door de volgende 2
en 3
2° Bij de omruiling van pUntenvakjes tegen punten-
checks A, zal voor drie afgeleverde punten, de punten-
check A twee punten bedragen.
3° De gemeentediensten voor de bevoorrading en de
rantsoeneering kunnen puntenchecks A en machtigin
gen tot bevoorrading A omzetten in andere punten
checks A of machtigingen tot bevoorrading A, opge
maakt ten behoeve van de handelaren, die deze omzet
ting aanvragen, zonder de vermindering voorzien bij
artikel 4, 2°, van bovenvermeld besluit van 5 Mei 1941,
toe te passen.
De bepalingen van artikel 6, 2°, van hoogerbedoeld
besluit van 5 Mei 1941, worden vervangen door de vol
gende par. 2 en 3
2° Om de omruiling der puntenchecks A tegen pun
tenchecks B zal voor drie punten van den puntencheck
A de puntencheck B twee punten bedragen,
3° De dienst voor de verdeeling en de voorraden ruilt
puntenchecks B om tegen andere puntenchecks B, zon
der de vermindering voorzien bij artikel 6, 2°, van het
besluit van 5 Mei 1941, voornoemd, toe te passen.
Krachtens besluiten genomen door den Secretaris-
Generaal van Verkeerswezen op 11 Juni en 14 Juli
1941, zal er van 25 dezer tot 31 October aanstaande in
al de postkantoren van het land een reeks bijzondere
postzegels verkocht worden met bijtaks ten voordeele
van het Nationaal Werk voor sociaal dienstbetoon aan
de gezinnen der militairen.
Deze zegels, welke in heliogravure zullen gedrukt
worden, zullen de volgende waarden en onderwerpen
omvatten
10 c. 5 c., Maria-Theresia 35 c. 5 c., Karei van
Lorreinen 50 c. 10 c., Margareta van Parma 60 c.
10 c., Karei de Vijfde; 1 fr. 15 c.. Joanna van Cas-
tillië 1 fr. 50 c. 1 fr., Philips de Goede 1 fr. 75 c.
1 fr. 75 c., Margareta van Oostenrijk 2 fr. 25 c.
2 fr,25 c., Karei de Stoute 3 fr. 25 c. 3 fr. 25 c..
Aartshertog Albrecht 5 fr. 5 fr... Aatshertogin Isa
bella.
Totale waarde der reeks 30 fr.
Bedoelde waarden zullen voor frankeering geldig
blijven tot 30 September 1942, zoowel in buitenland-
schen als in binnenlandschen dienst.
De per briefwisseling gedane bestellingen dienen
geadresseerd aan den Dienst voor verzamelaars te
Brussel 1, titularis van postcheckrekening nr 556.3*.