Medard Bollingier 11 STAD IEPER Sf Jozefs Vrije Beroepsschool Vakschool voor Jongelingen Aannemer - Metser Veranderingswerken Herstellingen Nieuwwerken Vloeren Faiencen. Beste Verzorging. S3, K.lfvwrt, 63 ,EPER(2T6l) Voor de Keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Hoe maken we plooien Iets over sproeten. Wijziging nopens herbevoorrading textielproducten Uitgifte van nieuwe postzegels HET YPERSCHE 22 - S -1941 Vciledige uitslagen voor het schooljaar 194#-1941 0 AFDEELING SNIT EN CONFECTIE: 1° Studiejaar Met onderscheidingBreyne Roger, Wervik; Andries Roger, leper; Aerts Joseph. Komen; Vandermeersch Ge- rard, leper; Lecointre André, leper; Heyte Maurits, leper; Vanoverschelde Georges, leper. Met voldoening; Haubert Paul, Neer-Waasten; For- rier André, leper. 8" Studiejaar Eeremetaal en diploma met onderscheidingNey- rinck Germain, leper. Diploma met onderscheiding: Vandewynkele Michel, Wervik; Bouwen Antoon. Zillebeke; Logier Roger, leper; Boxoen Teofiel, Vlamertinge. AFDEELING HOUTBEWERKERS 1® Studiejaar Groote onderscheidingVeniere Valere, Proven; Hou- tekeete Achiel, Boesinge; Rossey Roger, Krombeke. OnderscheidingKindt Georges, Kortemark; Becuwe Michel, Boesinge; Soetens Lucien, leper. Met voldoeningBorry Leopold, Reningelst; Servaes Ghislain, leper; Ryckaert Jan, Poperinge. VolgenDehuysser Gerard, Vlamertinge; Claeys Arthur, leper; Priem Raymond, leper; Fieuw André, Wytschate; Debailleul Romain, Waasten. 2® Studiejaar Met groote onderscheidingD'Hondt André, Clytte- Reri-Jigelst; Regheere Maurits, KrombekeWarnez Frans, Langemark. Met onderscheiding: Mahieu.Leon, leper; Petyt Gas ton, Langemark; Rosselle Joseph, leper. Met voldoening Nuytten Jeiome, leper; Ficuw Jules, Poelcapelle; Bruynsteen Roger. Boesinge; Bosmans Mi chel, Poelcapelle; Bauw Michel, Westouter. 3e Studiejaar Eeremetaal en diploma met onderscheidingBryon Leon. Hollebeke. Diploma met onderscheidingVanbrussel Gerard, Poelcapelle; Carpentier Roger, Boesinge. Diploma met voldoeningVandepitte René, Boesinge; Verlaillie Leon, Langemark; Duhayon Marcel, Ploeg- sfeert. AFDEELING METAALBEWERKERS ll' Studiejaar Met groote onderscheidingWerrebrouck Gilbert, leper; Platteau Remi, Voormezeele; Corneillie Daniel, leper; De Rynck Jules. Poperinge; Deruyter Maurits, leper; Clarys Gerard, Boesinge; Vandevoorde Henri, Woesten; Duhayon André, Dranouter;' Knockaert Fe lix, leper; Lelong André. Voormezeele. Met onderscheidingVandevoorde André, Kemmel; Props Roger, Stavele; Van Eeckhoutte Lucien, Westou ter; Dewilde Michel, Nieuwkerke; Deleu André, Wer vik; Riem Henri, leper; Jonckheere Lucien. Clytte- Reningelst; Burggraeve Gerard, leper; Vandecapelle Maurits, Kortemark; Slosse André, Zonnebeke; Deseine Paul. Zonnebeke; Goudeseune André, Merckem; Ferrest Roger, leper. Met voldoeningLesage Paul. Zonnebeke; Lozie Ro ger, leper; Vanacker Raoul, Diksmuide; Dewippe Mau rits, Proven; Sergier Michel, Poperinge; Notredame Norbert, Houthem; Decrock Roger, Boesinge; Luca Gus- taaf, leper; Vanderghote Antoon, leper; Devos Victor, Kemmel; Debrouwer Daniel, leper; Rose Willy, Kem mel; Goethals Henri, leper; Lejeune Jules, Brielen Rouse Gilbert, leper; Verminck André, leper; Beele André, leper. Volgen: Tankrey Roger, leper; Sergier Raphael, Po peringe. 2® Studiejaar Met groote onderscheiding: Boudry André, Lange mark; Devos Roger, Zonnebeke; Decroix Marcel, Zon nebeke; Bamelis Georges, Woesten; Vankemmel Roger, Poperinge; Vanhee Gaston, leper; Lebbe Gerard, Pope ringe; Philippe Leon, Dikkebusch; Vanderriest Gaston, Merckem. Met onderscheiding: Corneillie Gaston, leper: Ver- stichele Marcel. Komen; Alleweireld Roger, Poperinge; De cock Roger, Nieuwkerke; Taffin Roger, Poperinge; Smaegghe Michel. Pollinchove; Lerminez Roger, Lan gemark; Vanacker Roger, Wytschate; Molderez Rene, Vlamertinge; Bruynooghe Georges, Meesen; Vanlerber- ghe Camiel, Zonnebeke; Maltait Robert, Zillebeke. Met voldoeningHouwen Jozef, Reningelst; Billiau -Jules, Vlamertinge; Vandekerckhove Willy, leper; Plat teau Maurits, Voormezeele; Terryn Roger, Komen Depraetere Albert, Zonnebeke; Lecourt Albert. Ploeg- steert; Timperman Roger, Boesinge; Deweerdt Herman, Loker: Benaut Germain, Pollinchove; Debeuf Omer, Wytschate; Ghesquiere Emmanuel, Ploegsteert. VolgenDutoit André, Bikschote; Carrein Urbain, leper; Rousseeuw André. leper; Fiey Gerard, Clytte- Reningelst Vandenbosch Raymond, Beveren-Yzer Roets Jan, Boesinge. 3® Studiejaar Eeremetaal en diploma met groote onderscheiding Déhaene Lucien, Poperinge. Diploma met groote onderscheidingVermeulen An dré, Westouter. Diploma met onderscheidingHoet Valere, Komen Boscart Joseph, Zantvoorde; Raekelboom Michel, Woes- ten; Haerdeman André, Westouter; Vandeputte Mau- rits, leper; Odul Raoul, Abeele-Watou; Bartier Remi, Vlamertinge; Plantefeve Arsène, Komen; Hof Jacques, Diploma met voldoening: Indevuyst Marcel, Elver- dinge; Dassonneville Raphael. leper; Masschelem Ro ger. Geluvelt; Lemahieu Charles, Zonnebeke Aernout Louis, Houthem; Hoste Basiel, Zantvoorde; Bostoen Roger. Bikschote; Delou Norbert, Nieuwkerke. VerblijfsgetuigschriftDeback Robert, Oostvleteren, Dujardin Albert, Houthem. In elk studiejaar der drie afdeelingen zijn er 1 - lingen die niet worden vermeld omdat ze aan wedstrijden geen deel hebben genomen. Inschrijving van nieuwe leerlingen, s Zondags 10 tot 12 uur en van 2 tot 4 uur. MUD* ZondagRosbief, groene kool, aardappelen, gries meelpudding. MaandagGroenekoolsoep, groentenpannekoek, ha vermoutpap. DinsdagGarnalenragoüt, worteltjes, aardappelen. WoensdagBruine boonensoep, aardappelen, toma- tensla. DonderdagStevige groentensoep, sla, aardappelen. Vrijdag: Worteltjes, aardappelen, karnemelkpap. ZaterdagSpinaziestamppot, aardappelen. Frambozen in azijn. Benoodigheden2 i kg. fram bozen, 1 kg. roode bessen, suiker, 1 liter azijn. BereidingRis de bessen en ontdoe de frambozen van hun kroontjes. Verwarm de bessen en laat het sap zooveel mogelijk vrijkomen. Leg in een zeef een dun nen doek en laat hierdoor de bessen uitlekken. Vul het sap met afgekoelden gekookten azijn aan tot een hoe veelheid van twee liters verkregen is. Doe de schoon gemaakte frambozen in een kom en giet er den vruch- tenazijn op. Laat vernachten op een koele plaats. Meet dan de hoeveelheid sap en voeg er per liter 800 gr. suiker bij. Verwarm het sap. Laat echter niet koken. Verwijder het schuim en vul er uitgekookte fles- schen mede. Lak de flesschen dicht. Deze frambozen- azijn kan gebruikt worden als limonade. Men rekent 2 eetlepels op een glas water. Zoetzuur van komkommers. Benoodigheden8 of 9 rijpe komkommers, 1 liter inmaakazijn, 1/2 liter wa ter, 1/2 kgr. suiker, een stukje pijpkaneel, 4 tot 5 kruidnagels. BereidingDe komkommers worden in de lengte doorgesneden en de beide helften nogeens in tweeën gesfieden. Verwijder, door middel van een houten lepel of van een roestvrij mes, het zaad en verdeel de kom kommers in reepjes van 10 cm. Leg ze in een schotel, strooi er wat zout op en laat ze tot den volgenden dag op een koele plaats staan. Breng den volgenden dag den azijn aan de kook en los er de suiker in op. Laat be koelen. Leg dan de komkommers in een goed schoon- gemaakten steenen pot, na ze eerst stuk voor stuk af gedroogd te hebben. Schik de kruiden er tusschen en giet er de azijnoplossing overheen, Sluit den pot af met vochtig perkament of cellophaanpapier. Bewaar ze op een koele plaats. Spinazie in flesschen. Benoodigheden7 i kg. spi nazie, groene flesschen met wijden hals, kurken, lak. BereidingZoek dé spinazie uit en wasch ze zorg vuldig en meermalen met telkens versch water. Laat ze daarna goed uitlekken. Doe ze in een goed geëmail leerde pan en laat ze zoo vlug mogelijk zonder water aan de kook komen. Laat ze vervolgens op een zacht vuurtje gaar koken. Schep ze dan in de uitgekookte of uitgezwavelde flesschen. Stamp ze met een houten lepel zoo vast mogelijk in de flesschen en giet er naar keus wat kookvocht op. Vul de flesschen tot 2 vingers breed onder den rand en sluit ze goed af met de uitgekookte kurken. Lak ze goed dicht. Melksaus. Benoodigheden4 eetlepels melkvellen, 15 gram boter, 2 knoflookpitjes, 1/2 liter water waarin een bouillonblokje is opgelost, een stukje ui, 1 i eet lepel maïzena. BereidingLaat de boter smelten en laat ze bruin braden. Voeg er de melkvellen, het zeer fijn gesnipper de uitje en ook de heele knoflookpitjes bij. Laat het mengsel roerende bruin worden. Giet er dan de bouil lon bij. Breng de saus aan de kook en bind met maï zena, die met een weinig melk tot een papje is aange maakt. Verwijder de knoflookpitjes vóór het opdienen. Daar plooien nog altijd in de mode blijven, is het wel eens goed te weten hoe we ze op de juiste manier moeten bewerken. Plooien zijn zeer schoon en ze laten ons toe aan een kleedingstuk de noodige ruimte te ver- leenen, zonder de taille te verzwaren. Plooien kunnen recht of waaiervormig zijn. Zoo ze recht zijn, bestaat er geen te groote moeilijkheid. Ze volgen den draad der stof. Waaiervormig zijn ze moei lijker. Deze gaan vanuit één punt, vanwaar ze uitstra len als de plooien van een waaier. Plooien van kleinen omvang worden ook uitgevoerd, zooals een jabot, kegelvormige strooken, incrustaties. Ook zware en weinig talrijke plooien. Heel fijne plooien worden best met de machine afgewerkt. Deze zijn dan regelmatiger en mooier. Hoe berekent men nu* de hoeveelheid stof om deze te plisseeren Voor een rok hoeft men de hoogte te reke nen, na deze gezoomd te hebben, zoodat de zoom mede in plooien gelegd wordt. Als breedte rekenen we drie maal den heupenomtrek, (op het breedste gedeelte ge meten), Deze maatregel geldt voor de rokken in recht draad. Voor waaiervormige rokken neemt men gewoonlijk, voor de maat 44, een vierkant stuk stof van 1.10 m. zij kant. Voor maat 40 volstaat een vierkant van 1 m. Er is een groote verscheidenheid in de plooien. De meest gebruikte plooien zijn de gewone platte. Deze houden best stand. Ook de accordeon-plissees, die dus rechtopstaan, houden goed. Er bestaan dan nog platte plooien, die naar elkaar toegelegd zijn, de ronde plooien en de holle plooien. De stoffen zijn zeer verschillend om ze te laten plooien. Zekere stoffen zijn er uiterst geschikt voor en bewaren lang den vorm. Enkele d'ezer stoffen zijn ma- rocain, crêpe, wollen linnen, zijden linnen, garen, ka toenen stoffen. Er zijn er echter andere, zooals ratine, jersey en fluweel, die heel moeilijk plisseeren. Ln gedrukte stoffen vooral kan men alle soorten com binaties vinden. Neemt men afwisselend platte en ge- plisseerde banen, dan kan dat heel mooi staan. Heeft men gestreepte stof, zoo kan men de eene kleur heele- maal doen verdwijnen door ze binnenin de plooien te leggen, Zoo men zelf plooien legt en moet men stof sparen, dan is het aan te raden ze niet te diep te leggen. Heel dikwijls kunnen de sproeten aan een gezicht een pikant uiterlijke geven. Ze kunnen een jong en grappig uitzicht geven. Om sproeten te verwijderen, kan er niet heel veel gedaan worden. Het is daarom aan te raden, vooraleer wenken na te volgen om de sproeten weg te krijgen, eens voor den spiegel te gaan staan en deze eens goed te bezien. Zijn ze niet te tegenstekelijk en schaden ze het gezicht niet, laat ze dan gerust staan. Komt ge ech ter, na een goede beoordeeling, tot het besluit dat ze afschuwelijk zijn, wat dan gedaan Men kan de sproeten voorkomen of ook de sproeten doen verdwijnen. Om ze te voorkomen, moet men erop letten dat de zon geen te grooten invloed op het gezfcht heeft. Vroe ger hielp de mode hierbij. Men droeg groote parasols, groote zomerhoeden, enz. Nu echter kan men zich moei lijk vertoonen met een parasol. Een groote zomerhoed! kan echter nog in de mode zijn. Deze kan dienst doen om ergens op een terras een tasje koffie of thee te drin ken, maar, om aan sport te doen is dat niet al te prac- tisch. Dan blijft er nog alleen over het gezicht in te smeren, om de zonnestralen tegen te houden. Hiervoor kan men Aesculine zalf gebruiken. Om deze zalf te gebruiken, moet men zorgvuldig het gezicht ermede insmeren, vooral op de plaatsen waar de sproeten zich het meest vertoonen. Dat verschilt van gezicht tot gezicht. Over deze zalf kan men de gewone make-up geven. Hoe doen we nu de sproeten verdwijnen Men moet deze opbleeken. Zoo men een goed resultaat begeert, dan moet men met nauwkeurigheid en voorzichtigheid te werk gaan. Hiervoor bestaat een speciaal sproeten- tinctuur. 's Morgens en 's avonds wordt er met deze vloeistof op de sproeten gepenseeld. Nadien veegt men de huid niet af, maar laat de vloeistof verdampen. Zo» er vele sproeten zijn, zoodat bijna het geheel gezicht bedekt is, dan behandelt men eerst het voorhoofd gedu rende een paar dagen. Zoo het resultaat bevredigend is, gaat men verder totdat het heele gezicht bewerkt is. Er bestaan ook nog andere minder doeltreffende mid deltjes, zooals bijvoorbeeld ze te bestrijken met karne melk. Zoo men deze bewerking niet iederen dag kan doen, dan is het nutteloos hieraan te beginnen. Ook citroensap kan aangewend worden. Het werkt sterker dan karnemelk. Laat het nooit langer dan een uur op de huid zitten, vooral bij een droge huid. Ook augurkensap kan dienst doen. De bepalingen van artikel 4, 2°, van het besluit van 5 Mei 1941, worden vervangen door de volgende 2 en 3 2° Bij de omruiling van pUntenvakjes tegen punten- checks A, zal voor drie afgeleverde punten, de punten- check A twee punten bedragen. 3° De gemeentediensten voor de bevoorrading en de rantsoeneering kunnen puntenchecks A en machtigin gen tot bevoorrading A omzetten in andere punten checks A of machtigingen tot bevoorrading A, opge maakt ten behoeve van de handelaren, die deze omzet ting aanvragen, zonder de vermindering voorzien bij artikel 4, 2°, van bovenvermeld besluit van 5 Mei 1941, toe te passen. De bepalingen van artikel 6, 2°, van hoogerbedoeld besluit van 5 Mei 1941, worden vervangen door de vol gende par. 2 en 3 2° Om de omruiling der puntenchecks A tegen pun tenchecks B zal voor drie punten van den puntencheck A de puntencheck B twee punten bedragen, 3° De dienst voor de verdeeling en de voorraden ruilt puntenchecks B om tegen andere puntenchecks B, zon der de vermindering voorzien bij artikel 6, 2°, van het besluit van 5 Mei 1941, voornoemd, toe te passen. Krachtens besluiten genomen door den Secretaris- Generaal van Verkeerswezen op 11 Juni en 14 Juli 1941, zal er van 25 dezer tot 31 October aanstaande in al de postkantoren van het land een reeks bijzondere postzegels verkocht worden met bijtaks ten voordeele van het Nationaal Werk voor sociaal dienstbetoon aan de gezinnen der militairen. Deze zegels, welke in heliogravure zullen gedrukt worden, zullen de volgende waarden en onderwerpen omvatten 10 c. 5 c., Maria-Theresia 35 c. 5 c., Karei van Lorreinen 50 c. 10 c., Margareta van Parma 60 c. 10 c., Karei de Vijfde; 1 fr. 15 c.. Joanna van Cas- tillië 1 fr. 50 c. 1 fr., Philips de Goede 1 fr. 75 c. 1 fr. 75 c., Margareta van Oostenrijk 2 fr. 25 c. 2 fr,25 c., Karei de Stoute 3 fr. 25 c. 3 fr. 25 c.. Aartshertog Albrecht 5 fr. 5 fr... Aatshertogin Isa bella. Totale waarde der reeks 30 fr. Bedoelde waarden zullen voor frankeering geldig blijven tot 30 September 1942, zoowel in buitenland- schen als in binnenlandschen dienst. De per briefwisseling gedane bestellingen dienen geadresseerd aan den Dienst voor verzamelaars te Brussel 1, titularis van postcheckrekening nr 556.3*.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11